• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Пам’ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій!

Пам’ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій!

2018-08-01

Пам’ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій!

Гострі кишкові інфекції це група інфекцій, що викликають захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини, які потрапляють в організм людини через брудні руки, воду, харчові продукти.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

• Не купувати харчові продукти на стихійних ринках, або з рук у приватних осіб.

• Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

• Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати харчові продукти потрібно тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.

• Не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

• Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.

• Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.

• Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.

• Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.

• Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).

• Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки, тощо);

• Добре прожарювати, або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу.

• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин.

• Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел.

• Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.

• Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

• При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання на гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких. Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Будьте завжди здорові!

Кiлькiсть переглядiв: 185

Коментарi