2018-08-01
Гострі кишкові інфекції це група інфекцій, що викликають захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини, які потрапляють в організм людини через брудні руки, воду, харчові продукти.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:
• Не купувати харчові продукти на стихійних ринках, або з рук у приватних осіб.
• Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
• Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати харчові продукти потрібно тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
• Не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
• Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
• Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
• Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
• Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
• Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
• Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки, тощо);
• Добре прожарювати, або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу.
• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин.
• Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел.
• Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
• Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
• При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання на гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких. Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Будьте завжди здорові!